Welkom op onze holistische blog pagina!

Wat is een holistische blog juist?

Een holistische blog is een pagina waarop we frequent berichten delen over holistische thema’s: niet enkel over een healthy lifestyle/bodywork/ coaching. Het gaat echt over alle mogelijke thema’s waar we in het leven mee in aanraking kunnen komen, en over alle mogelijke “alternatieve” – of zeg maar liever holistische – behandelwijzen, therapieën en tools.

Onze eerste blog post!

Dit eerste berichtje wijden we graag aan de lancering van onze website, en aan de verwelkoming van jullie, onze lieftallige lezers/klanten/vrienden/… Welkom in onze bOdY lOfT! We staan te popelen om jullie in te wijden in de wondere wereld van bewustwording, lichaamswerk, healthy lifestyle, tantra, … Voor elk wat wils! Willen jullie graag meer informatie, aarzel dan zeker niet om ons te contacteren!

Liefs,
Gert & Emily

Leven vanuit je hart

liefde en geluk leven vanuit je hart

Leven vanuit je hart, klinkt gemakkelijk? Hier is het nu vrijdagochtend, ik heb weinig geslapen, onze schattige clingy peuter hangt aan mijn been, onze lieve kleuter ligt te zeuren op de badkamervloer, onze oudste schat ligt ziek in de zetel, en mijn man staat op het punt te vertrekken op trektocht voor het weekend… Even samengevat: mama heeft lichte stress. Waar is de tijd dat we zelf kind waren, zorgeloos door het leven konden ploeteren en zelf lekker konden zeuren en aan onze ouders hangen? Oh wat een mooie tijd… Het leven nu durft soms wel eens wat zwaarder aan te voelen, jongleren tussen honderd en één taken en dan nog tegen het einde van de dag het gevoel hebben niks verwezenlijkt te hebben. Herkenbaar voor je?

Velen maken het mee, in de rush van het leven durf je soms wel eens jezelf te verliezen, en geraak je weleens overspannen. Dat werken we dan soms uit op degenen die het dichtst bij ons staan, onze geliefden. Jammer toch, want we houden net zoveel van hen.

Hoe gaan wij daarmee om? Een gouden tip: ga leven vanuit je hart! Alles draait uiteindelijk altijd om liefde.

Ons hart is puur fysiologisch gezien het centrum van onze bloedsomloop. Het is echter ook centrum van onze gevoelswereld, de zetel van vitaliteit. De gezondheid van ons hart wordt bepaald door stress en levensstijl.

Als je hart open staat voel je je veilig, in harmonie, vreugdevol, vol levenslust en levenskracht. Daardoor wordt je dan verdraagzamer, vloeit alles veel gemakkelijker, je kan beter relativeren, je kan beter om met lastige emoties en situaties, je kan alles beter in perspectief plaatsen. Kortom, je voelt je gewoon heerlijk in evenwicht.

We hebben hier best wel al wat mee geoefend, en ok ik geef toe, het lukt niet altijd, niet overal, niet bij iedereen… Nóg niet. Maar áls het lukt, waauw… Dan komen we in een zalige flow, een warme gloed hangt dan gewoon de hele dag lang over je heen.

Hoe kan je in je hartenergie komen?

Je kan op verschillende manieren in je hartenergie komen. Een goede manier is bijvoorbeeld door middel van meditaties en ademhalingsoefeningen. Dr. Joe Dispenza is een belangrijke voortrekker in deze materie. Door in zijn meditaties te werken met specifieke ademtechnieken, visualisaties, herhalingen, affirmaties, geluidsfrequenties en energie, wordt gewerkt op de neuroplasticiteit van je brein ( = de veranderbaarheid van je hersenen) en kan je uiteindelijk je conditioneringen veranderen! Je gedachtenpatronen veranderen, je angsten verdwijnen als sneeuw voor de zon, je begint eindelijk je leven te leven zoals je écht wil, je transformeert gewoon als persoon. Je kan deze meditaties inzetten om je meer daadkracht te geven voor het bereiken van je doelen, maar je kan ze dus richten op de hartenergie. Als je dit doet zal je meer vanuit je hart leren leven, en minder vanuit je gedachten. We hebben onze gedachten uiteraard nodig, maar ze beperken ons meer dan we beseffen en we mogen écht wel vaker meer in ons gevoel komen. Deze manier van mediteren is absoluut een aanrader om dagelijks in je zelfzorg-routine in te bouwen! Heb je deze nog niet of weet je niet hoe? Misschien materiaal voor een volgende blog ;), of reden om eens deel te nemen aan één van onze workshops!

Een andere mogelijkheid is om te werken met je hartchakra. Chakra’s zijn energiecentra van het lichaam via dewelke energie in het lichaam wordt “getransporteerd”. Er zijn 7 hoofdchakra’s die elk verbonden zijn met een bepaald gebied in het lichaam en elk een eigen taak uitoefenen. Aan elke chakra is een specifieke kleur en klank/geluidsfrequentie verbonden. De hartchakra – ook Anahata genoemd – is het centrum van het chakrasysteem en heeft als functie “harmonische vereniging door liefde”. Ze heeft als kleur groen. Je kan je hartchakra stimuleren of blokkades losmaken via meditatie en ademhalingsoefeningen, door het eten van bepaalde groene voeding zoals broccoli of wasabi, en door etherische oliën te gebruiken zoals grapefruit, douglasspar en zilverden.

hartchakra leven vanuit je hart

Een derde optie (er zijn nog vele mogelijkheden) om in je hartenergie te komen is via tantra en lichaamswerk. Voor ons heeft dit tot nu toe het snelste en sterkste effect gehad. Via lichamelijk contact komt er oxytocine vrij, er wordt een spirituele verbinding gecreëerd. Dit maakt blokkades los en zet het hart helemaal open. Door de hormonen die vrijkomen daalt ons stressniveau en we kunnen gaan dansen op de “prana” (d.i. levensenergie). Een mooi voorbeeld van hoe lichaam en geest met elkaar verbonden zijn, en hoe een spirituele en energetische therapie ook wetenschappelijk aantoonbare effecten heeft.

Het komt er uiteindelijk vooral op neer dat je voorbij gaat aan de oppervlakkigheden des levens, je gedachten uitschakelt, en naar de kern gaat: liefde.

Ga gerust eens iets proberen, en laat weten wat het met je doet, ik ben benieuwd ;)!

Liefs,
Emily

It’s not a job, it’s a lifestyle

Natuurlijke voeding

Wij spenderen ontzettend veel tijd aan onze job en aan onze levensstijl. Ik hoor vaak mensen luidop zeggen (of stilletjes denken): vanwaar halen ze de tijd? En de energie?!

Wel, eigenlijk vloeit alles meestal mooi in elkaar en vormt het één geheel. We werken elke dag met mensen, maar in de eerste plaats met onszelf. We investeren elke dag opnieuw in onze gezondheid en in onze persoonlijke ontwikkeling, want als we zelf niet in balans zijn kunnen we er ook niet zijn voor onze kinderen, vrienden, familie en voor ons cliënteel. Dan zouden we onze passie niet kunnen leven waardoor we uiteindelijk zouden voorbij schieten aan ons levensdoel dat ons dagelijks voedt en ons hopen energie oplevert! Ja hoor, op dagen dat we in onszelf investeren bruisen we werkelijk van de energie, barsten we van de ideeën en van de “goesting” om te werken.

Kortom, onze grootste investering is dus de investering in onszelf! Eén van de stappen die we intussen anderhalf jaar geleden hebben gezet was de beslissing om ons aan te sluiten bij een biologische CSA pluktuin. Voor degenen die het niet kennen: het is een domein waar iemand allerhande groenten, kruiden, fruit en bloemen op een biologische manier teelt, en waar de klant zelf gaat oogsten wanneer hij/zij maar wil. Het is gebaseerd op duurzame landbouw binnen een gemeenschap waar risico’s gedeeld worden: mislukt de oogst, dan heb je als klant betaald voor “minder”. Is er voorspoed, dan deel je in de overvloed. En de natuur heeft het ons het voorbije jaar getrakteerd op een abundance aan heerlijke seizoensproducten.

Door hieraan deel te nemen steunen we een prachtige gemeenschap en dragen we bij aan een gezonder leefmilieu. Een enorme danku trouwens voor de organisatoren van “onze” pluktuin en alle andere gelijkaardige initiatieven!

Elke keer we onze groenten gaan oogsten zitten we met onze handen in de aarde, zijn we in de buitenlucht en onderhevig aan de weersomstandigheden, verrichten we vaak stevige handenarbeid, etc. We kunnen eigenlijk honderden redenen aanhalen vanuit ons hoofd waarom het zo een goed initiatief is. Maar wat voor ons het allerleukste is, is dat we ons op dat moment echt één voelen met de natuur. Daar rondlopen met de wind in onze haren, de brandende zon op onze huid of onze handen zo koud als ijs, groenten oogsten waarvan je gaat watertanden bij het zien en voelen ervan, het is gewoon tantrisch! En iedereen die daar rond wandelt is altijd zo gelukkig, niet verwonderlijk.

Zo zie je maar, het is eigenlijk héél simpel: maak gewoon vaak contact met de natuur. Het verbindt ons met onszelf en met elkaar. Het doet ons als vanzelf de juiste keuzes maken: uit onze “luie” zetel komen, gezond eten, zorg dragen voor de natuur, gewoonweg letterlijk en figuurlijk “aarden”.

Feel free to join the club 😉

Liefs
Emily